Osvědčený recept na jemnou sýrovou polévku s velmi specifickou chutí.
Hodnocení
4.3
/ 5 (11x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Celer1 ks
Ementál170 g
Mrkev1 ks
Petržel1 ks
Hladká mouka 2 lžíce
Smetana ke šlehání1 kelímek
Tavený sýr1 ks
Podle potřeby
Dětská krupička
Postup přípravy
V litru vody uvaříme očištěnou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel).
Když je vývar hotový, vyndáme zeleninu, podle naší chuti ji pokrájíme na malé kousky a vrátíme zpět. Já v polévce nechávám pouze mrkev.
Dále do polévky přidáme tavené sýry a mícháme, dokud se sýry nerozpustí. Ementál nakrájíme na kousky a přidáme ho do polévky. Můžeme použít i jiný sýr, jako je eidam či gouda, ale není to tak dobré.
Do polévky vlijeme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Osolíme a ještě 5 minut povaříme.
Během toho, co se nám polévka dodělává, vezmeme vejce, krupičku, sůl a umícháme hmotu, ze které pak lžícemi děláme do polévky nočky.
Polévka je ale výborná i bez nich. Když nočky vyplavou na povrch, je polévka hotová.
Vývar lze nahradit také zeleninovým bujonem, ale já osobně dělám domácí vývar.
Výbornou sýrovou polévku podáváme ihned na stůl k jídlu.