Kdo miluje mořské plody, zaručeně ho nezklame tento recept na netradiční polévku.
Hodnocení
5.0
/ 5 (9x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Rajčatový protlak1 lžíce
Šalotka100 g
Bobkový list2 lístky
Nové koření5 kuliček
Bílé víno3 dl
Kořenová zelenina1 kg
Mořské plody1 kg
Podle chuti
Sůl
Tymián1 snítka
Mletý pepř
Šafrán
Podle potřeby
Olivový olej
Rybí vývar1 a 1/2 l
Postup přípravy
V hrnci s troškou olivového oleje orestujeme očištěnou a nasekanou šalotku s česnekem. Do základu přidáme rajský protlak, šafrán, bobkový list, nové koření a pepř.
Promícháme a zalijeme suchým vínem a vývarem. Základ polévky provaříme, aby se odpařil alkohol.
Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Zeleninu vložíme do polévky a vaříme, až je téměř měkká.
Mořské plody nakrájíme a po částech vložíme do vývaru. Nejprve ryby s tužším masem.
Po chvilce vaření přidáme zbytek ryb. Polévku vaříme, dokud mořské plody nezměknou.
Z polévky vyjmeme bobkový list a dochutíme solí, pepřem a čerstvým tymiánem.
Výbornou polévku s mořskými plody podáváme teplou jako první chod. Zeleninu do polévky použijeme mrkev, řapíkový celer, petržel i fenykl.