Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, lžičku strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu, cukr krupice, rozemleté lískové oříšky a promícháme.
Přidáme změklé máslo, rozšlehané vejce, šťávu z poloviny citronu a rukami zpracujeme do hladkého těsta. Těsto pak zabalíme do potravinářské fólie a odložíme rozležet na několik hodin do chladu.
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z druhé půlky citronu, škrobovou moučku, cukr krupice a rozemleté lískové oříšky. Přisypeme také rozinky, kandovanou citronovou kůru, jemně umleté hřebíčky a rozdrcené cukrářské piškoty. Větší rozinky nebo kousky kandovaného ovoce můžeme překrojit.
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme na dva díly. Z prvního vyválíme kruh, vyložíme jím koláčovou formu včetně zvednutých okrajů. Pokryjeme nastrouhanými jablky, zakryjeme druhou vyválenou částí těsta a okraje přitiskneme.
Koláč vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.
Voňavý kořeněný koláč podáváme nakrájený na kousky a lehce pocukrovaný.