Na kynuté těsto smícháme - 200g hladké mouky, čerstvé (popř. sušené) droždí, 25g cukru, 50g změklého másla, vlažné mléko a nastrouhanou citronovou kůru. Necháme nakynout do viditelného zvětšení.
Na hnětené těsto smícháme - 120g hladké mouky, 20g cukru, vejce, 50g změklého másla, rozinky a nastrouhanou citronovou kůru.
Po nakynutí propracujeme obě těsta dohromady a vmícháme rozinky. (Rozinky se musí vyprat! Pokud není spěch, tak je den předem nechte ve sklence rumu - nabobtnají a zrumovatí).
Těsto rozprostřeme na vymazaný plech nebo na pečící papír (30 x 40cm) a podél okrajů povytáhneme.
Vyšlehanou šlehačkou potřeme těsto. Na ní naskládáme hustě vedle sebe oloupaná jablka, která jsou rozkrojená na čtvrtky a podélně nařezaná. Jablka potřeme citronovou šťávou. Posypeme hrubě mletým cukrem a dáme péct (el. trouba - 180°C. Horkovzdušná trouba - 160°C. Plynová trouba - 3. stupěň)
Marmeládu smícháme s rumem a skořicí, přivedeme k varu a ihned po vyjmutí koláče z trouby potřeme touto směsí jablka.
Po vychladnutí dozdobíme Vestfálský jablkový koláč polevou.