Maso nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Smícháme nakrájené maso, cibuli, česnek, gulášové koření, sladkou mletou papriku, solamyl, sůl, mletý černý pepř, feferonku, vegetu a pořádně promícháme v hrnci nebo v pekáči.
Masoxy rozpustíme a přidáme k masu do hrnce. Do hrnce nalijeme vodu. Hrnec s gulášem přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby předehřáté na 250 °C na 1,5 hodinu. Po 45 minutách vytáhneme z trouby a promícháme. Guláš z trouby nedolíváme vodou.
Vepřový guláš z trouby podáváme s houskovými knedlíky nebo chlebem.
Nechtělo se mi stát u plotny. Nevěřil jsem, ale fakt vynikající! Lepší se mi ještě nikdy nepovedl. Stojí to za zkoušku! Jen jsem to dělal na míň stupňů a delší dobu a v míse s víkem, a myslí, že ani jedno tumu neubírá na skvělém výsledku:)
babička
Pečený segedinský guláš
1kg vepř. masa nejlepší je plecko, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíčky gulášového koření, 3 lžíčky sladké mleté papriky, 3 lžíce solamylu, sůl A a pepř dle potřeby, 2 kostky masoxu, 1 l vody, chilli koření podle potřeby - já dávám kousek feferonky, pytlík kysaného zelí, 1 zakysaná smetana. Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno a oboje dáme do pekáče. Přidáme ostatní suroviny kromě smetany a pořádně promícháme. Masox předem rozpustíme v hrnku teplé vody a pak dolijeme do 1 l vody. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme při 200 stupní ch C asi 1,5 hodiny. Nakonec směs přendáme do hrnce a přidáme zakysanou smetanu a krátce povaříme. Chce to používat kysanou smetanu. Jednou jsem ji zapomněla koupit, použila jsem šlehačku a nebylo to ono.