Recept na vepřový guláš s kysaným zelím a smetanou, ochucený česnekem a koprem.
Hodnocení
4.8
/ 5 (49x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek3 stroužky
Cibule300 g
Zakysaná smetana250 ml
Vepřová plec750 g
Kysané zelí500 g
Čerstvý kopr1 lžíce
Podle potřeby
Olej
Vývar
Podle chuti
Sůl
Kmín1 lžička
Mletá sladká paprika1 lžíce
Postup přípravy
Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a usekáme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. Čerstvý kopr pokrájíme.
Na oleji necháme zpěnit cibuli. Potom přidáme červenou mletou papriku a kmín. Vše krátce orestujeme a vmícháme maso, které ze všech stran necháme zatáhnout. Zmírníme teplotu a vše ochutíme solí, pepřem, česnekem a koprem. Maso zakryjeme a dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka.
Potom k masu přidáme pokrájené kysané zelí a za občasného podlévání vývarem dovaříme doměkka. Nakonec pokrm zjemníme rozšlehanou zakysanou smetanou a krátce necháme přejít varem.
Vepřový guláš se zelím, ochucený paprikou, česnekem a koprem, podáváme s knedlíkem, bramborem nebo noky.
Jarka P. má samozřejmě pravdu. Guláš z receptu je skutečně Sekulský guláš (Transylvánie). Stačí se podívat po Webu, zjistíte, že v Segédu se zelí do guláše nedávalo. Zdravím všechny "kritiky".
MartinaK
Re: Re: A co tak to nazvat pravym jmenem?
Mila Jarko,
dneska vyzkousim vas gulas a jsem rada za vsechny mozne recepty ktere jsou pro nas ostatni uz "vyzkousene" a jsem otravena tim ze ma nekdo tolik zbytecneho casu porad neco a nekoho kritizovat....at je to co je to hlavne ze to dobre chutna!!!
Na zdravi :)
Jarka.P.
Re: A co tak to nazvat pravym jmenem?
Zdravím všechny „přídavkáře“ k mému receptu „ vepřový guláš se zelím“ – Recept jsem takto nazvala právě proto, že pro mnoho lidi složení ingrediencí : vepřové maso, kysané zelí, cibule, paprika a zakysaná smetana znamená - segedínský guláš. Protože mám úctu k maďarské kuchyni pojmenovala jsem tento pokrm prostě po česku. Tato příprava guláše odpovídá sekelské kuchyni s přídavkem kopru. Stejně tak jako v české kuchyni , tak i v maďarské najdete pro přípravu pokrmů stejných názvů rozličná koření , někde se přidává česnek, jinde zase bobkový list. Každý z těchto maďarských gulášů má svoji specifickou krajovou chuť. Doufám, že jsem Vám to milá pisatelko tak trochu objasnila. Samozřejmě se potěším, až od Vás uvidím nějaký receptík na těchto stránkách. Zatím je tam nulička.