Vepřovou plec (nebo jiný druh vepřového masa) nakrájíme na kostky. Velkou cibuli s česnekem oloupeme a společně nakrájíme nadrobno. Dýni oloupeme a nastrouháme. Rajče nakrájíme na kousky.
Ve větším hrnci na sádle osmažíme cibuli s česnekem do tmavší barvy. Přisypeme mletou papriku a rychle promícháme. Dále přidáme nakrájené maso, rajče, rajčatový protlak a koření. Promícháme a po chvíli podle potřeby podléváme malým množstvím vody. Guláš vaříme pomalu asi 20 minut.
K vepřovému masu přidáme nastrouhanou dýni, podlijeme a vaříme do úplného změknutí. Nakonec vepřový guláš dochutíme ještě podle chuti. Kdo by chtěl guláš více hustější, přidá smetanu promíchanou s moukou a guláš ještě provaří.
Vepřový guláš s dýní podáváme s pečivem, knedlíkem a jinou přílohou podle chuti.