Rýži spaříme vařící vodou, slijeme a ještě dvakrát propláchneme studenou vodou. Uvaříme ji v osolené vodě téměř doměkka. Scedíme a necháme okapat. Očištěné papriky nakrájíme na nudličky, oloupaná rajčata na plátky a oloupané syrové brambory na kostky. Vepřové maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na kostky.
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme vepřové maso, osolíme a dusíme doměkka. K měkkému přidáme uvařenou rýži, nakrájenou zeleninu a brambory. Vše poprášíme mletou paprikou, osolíme a promícháme. Hmotu rozložíme do vymaštěného pekáče, zalijeme smetanou a vložíme do středně vyhřáté trouby. Vepřový džuveč pečeme asi 45 minut.
Vepřový džuveč podáváme s topinkami nebo slaným pečivem.
Rýži zásadně proplachuji, protože se skladuje někde, kde po ní běhají myši.Když jsem byla malá, vybírali jsme s mamkou myší hovínka, takže omytí je místě...napřed vařící vodou a pak dvakrát studenou a mnout v rukou.
metelka
Re: Rýže
Jestliže mi "výrobce" napíše, že rýži mám propláchnout, tak asi ví proč, když zná prostředí, kde se rýže sáčkuje. A vařící vodou spařila rýži už moje prababička a že ji uměla připravit jako nikdo. Tak co s tím?
Další aspekt je, že muži jsou při vaření trochu čuňátka, neopláchnou maso, bylinky. Rozhodně se mnozí nesnaží oškrábat i kořenovou zeleninu. Tak jestli názor na nemytou rýži, nevzniká někde tam.
Na druhé straně jsem viděla pořad britské televize a tam kuchařka také radila neproplachovat rýži, protože to nejzdravější se tím opláchne. Ale pak vzniká otázka, zda dát přednost hygieně nebo prospěšnosti, zvlášť, když většina produktu je z Asie a tam se moc s čistotou nepářou.
Tak kozo raď!