Oblíbený recept na vepřové dušené v pivě po mém způsobu.
Hodnocení
4.5
/ 5 (53x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
14x
Ingredience
Ostatní
Česnek3 stroužky
Sůl2 špetky
Cibule2 ks
Kmín2 lžičky
Chléb80 g
Pivo2 dl
Vývar z masoxu1 l
Hladká mouka 2 lžíce
Vepřová plec400 g
Mletý černý pepř2 špetky
Podle potřeby
Sádlo
Postup přípravy
Větší cibule očistíme a nasekáme najemno. Maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo můžeme nechat plátky. Tvrdý chléb nastrouháme.
V hrnci rozehřejeme máslo. Vsypeme cibuli a smažíme ji téměř dohněda. Pak přidáme maso, důkladně jej orestujeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a ještě chvilku restujeme. Pak jej zalijeme vřelým vývarem a vsypeme chléb. Maso dusíme doměkka. Vývar může být i z bujonové kostky. Zatím si očistíme česnek a nožem jej rozdrtíme.
Hotové maso vyjmeme a do šťávy přidáme hladkou mouku rozmíchanou v trošce vody, pivo, rozmačkaný česnek a 20 minut povaříme. Pak omáčku přecedíme, dochutíme solí nebo vegetou a vrátíme maso. Vepřovou plec na pivě krátce prohřejeme a podáváme. Šťáva příjemně voní po domácím chlebu.
Vepřovou plec na pivě podáváme buď s houskovým knedlíkem, pečenými brambory nebo rýží.
Myslím, že hořkost by se dala eliminovat použitím černého piva, které je podstatně sladší...
destiny82
chutnalo
Měla jsem kuřecí vývar z předchozího dne, pivo 10° radegast, ale jen 1,5 dcl, hodně cibule, bez vegety, maso jsem měla naloženo v soli, pepři, kmínu i česneku dva dny předem a omáčku jsem necedila, ale rozmixovala. Výborné!
JN
Někde jsem zaslechl, že by se měla používat nízkostupňová piva, lépe možná světlé. Věřím, že někomu chuť pivní omáčky/šťávy nemusí chutnat vůbec, pivo bych přidával po troškách (klidně po lžících), aby bylo cítit v omáčce aroma, ale aby nepřebíjela chuť hořkost, .
iveta.tschierschke
celkem dobré
Já bych označila recept za průměrný, ale rodině chutnal. Dala jsem Budweisera 12ku, ale jen 1dcl a bohatě to stačilo bych řekla, to pivo přerazí tu chuť koření, když je ho moc. Vystačila jsem si i bez vegety.
Luc.Kon
Pivo
Vegetu ani masox nemusíte použít,v receptu je sůl a vývar,pivo světlé 10°....