Čočku si na 4 - 8 hodin namočíme, zvlášť do hrníčku namočíme řasy. Před vařením vodu z čočky slijeme a dáme ji do čisté vody spolu s řasou a vodou, ve které se namáčela. Vaříme doměkka. Mezitím si nakrájíme oloupanou cibuli, očištěné papriky a rozetřeme česnek. Sterilovanou zeleninu slijeme.
Na oleji orestujeme cibuli s paprikami, restujeme asi 2 minuty, přidáme mletou papriku a koření, zamícháme, zalijeme trochou vody a 2 - 3 minuty dusíme. Nakonec přidáme čertovskou omáčku, kukuřici a hrášek, necháme přejít varem a vmícháme vařenou čočku.
Veganskou pikantní čočku podáváme jako samostatné jídlo.
Pokud si k tomuto jídlu nedáme pečivo, nenadýmá a netíží v žaludku. Pokud do jídla nedáme mořskou řasu, nevadí to. Dávám ji do luštěnin, protože je velmi obohatí a navíc je chutná. Většinou se pak v jídle ani neobjeví, protože ji sníme jen tak. Stačí ji přidat kousek, už při namáčení hodně zvětší objem.