- Dvě velké hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky, případně použijeme tři menší hrušky.
- Střední plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 165 °C.
- Do jedné mísy prosejeme mouku společně s kypřícím práškem, přidáme všechny suché ingredience a promícháme.
- V druhé míse rozmixujeme vodu, olej a oloupaný banán, směs přilijeme do moučné směsi a dobře promícháme. Těsto nalijeme na připravený plech, povrch poklademe hruškami a dáme péci na 45 minut do vyhřáté trouby.
- Asi 20 minut před tím, než je buchta hotová, si uvaříme polevu z vanilkové hrašky. Dáme vařit vodu, do které jsme rozmíchali sušené mléko, olej a hrašku. Od okamžiku varu vaříme ještě 20 minut. Polevu mícháme, aby se nepřipálila. Po dvaceti minutách přidáme cukr a trochu rumu, může být i pár kapek rumové tresti. Cukr necháme rozpustit a polevu převařit.
- Hotovou vanilkovou hraškovou polevu nalijeme na upečený moučník a necháme alespoň 3 hodiny tuhnout na chladném místě, lépe však přes noc. Veganská buchta s vanilkovou polevou má jemnou chuť po hruškách. Pokud chceme něco chuťově výraznějšího, můžeme použít kyselejší druh jablek, višně nebo jahody.
Vanilková hraška chutná jako pudink, ale protože je z hrachu, je mnohem zdravější a obsahuje velké množství vápníku.