V papiňáku na oleji nebo sádle zesklovatíme na drobno nakrájenou cibulku. Přidáme odměřené množství spařené rýže, osolíme a opepříme. Trochu ji opražíme na připravené cibulce.
Dále přidáme odměřené množství vody. Hrnec uzavřeme a rýži vaříme 5 - 7 minut. Čas měříme od doby, kdy začne unikat pára.
K rýži můžeme do hrnce před vařením přidávat třeba kari koření, asi 1 - 2 lžičky, nebo třeba hřebíček (asi 4 ks). Můžeme přidat i mražený hrášek, kukuřici, či jinak kombinovat.
Poměr rýže a vody je zásadní!! 100 g rýže - 200 ml vody. Platí vždy, že na 1 díl rýže patří 2 díly vody. 100 g rýže je dávka asi pro 1 osobu. Určitě je to chutnější, rychlejší a lacinější, než vařit sáčkovou rýži.
Rýže se neproplachuje a už vůbec se nespařuje,tedy pokud používáte kvalitní rýži. Pokud mohu doporučit,tak jedna z nejlepších je jasmínová rýže. Je sice trochu dražší,ale je opravdu skvělá. Vařit rýži v papiňáku,to jsem ještě neviděl. Když se při vaření v rýži udělají díry,tak vypnout a nechat dojít a nemusí se ani zakrývat utěrkou,ale stačí nechat pouze přiklopenou pokličku. Délka varu než se díry v rýži udělají, záleží na množství vařené rýže,ale jsou to,tak dvě až tři minuty. Ovšem nejlepší je rýže z trouby,tedy pokud nevlastníte rýžovar.
Roxanka
Na váš dotaz,znovu reaguji.Když jsem si recept znovu přečetl,tak tam uvádím"spařená rýže",doufám,že víte,co to znamená.
Roxanka
Re: jen dotaz
Promiťe,to jsem u psaní receptu opoměl.Velmi dobré je rýži přes cedník prolít horkou vodou.Pravda je však,že když to neuděláte,svět se nezboří.Rozdíl nepoznáte.