V kastrůlku na středním plameni přivedeme k varu smetanu spolu s kondenzovaným mlékem a s medem. Necháme probublávat, dokud směs nedosáhne teploty 118 - 120 °C a zcela nezkaramelizuje.
Odstavíme z plamene a necháme pár minut chladnout. Poté opatrně vešleháme sušenou smetanu, máslo a opražené plátky mandlí.
Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem. Směs nalijeme na připravený plech a necháme ji ztuhnout, ideálně přes noc. Nejméně však 4 hodiny.
Ztuhlý nugát přendáme na prkénko a nakrájíme na malé kousky. Připravíme si vodní lázeň a rozpustíme v ní kvalitní mléčnou čokoládu. Jednotlivé kousky nugátu v ní namáčíme, ale pouze jejich spodní část. Každý kousek nugátu odložíme na plech s pečicím papírem a necháme ztuhnout. Nebo můžeme před krájením potřít čokoládou celý moučník a nakrájet až potom.
Vánoční medový nugát podáváme jako vynikající sladkou sváteční pochoutku.
Zdroj: iPrima.cz