Celer očistíme a nastrouháme na tenké plátky (1 - 2 mm). Vodu okyselenou octem uvedeme do varu, když se vaří, vložíme do ni asi pětinu nastrouhaného celeru. Vaříme do změknutí (musíme ochutnat), vyjmeme a vaříme další část, dokud neuvaříme všechen celer. V případě potřeby doléváme vodu i ocet.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Uvařený celer mezitím skládáme do mísy - vrstvička celeru, posolíme, popepříme, zakapeme citronem a olivovým olejem (babička dávala obyčejný slunečnicový, záleží na chuti), posypeme nakrájenou cibulí. Skládáme postupně, dokud mísu nenaplníme a nespotřebujeme všechen celer. Zalijeme několika lžícemi vývaru z vaření celeru, zatížíme a dáme vychladnout. Potom salát skladujeme v ledničce, musíme jej nechat odležet alespoň 3 dny. Po rozležení vyklopíme a můžeme krájet na dílky jako dort.
Vánoční celerový salát podáváme podle chuti k různým příležitostem.