Máslo nakrájíme na kostičky a zpracujeme s hladkou moukou, cukrem moučka, mletými vlašskými ořechy a špetkou soli v pevné těsto. Potom těsto necháme v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout.
Před zpracováním těsto necháme dojít pokojové teploty. Pak z těsta odkrajujeme kousky, nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků.
Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Rohlíčky klademe na plech a pečeme zhruba 12 - 15 minut podle výkonnosti trouby. Po upečení je necháme na plechu krátce zchladnout a potom je ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
Vanilkové rohlíčky vánoční servírujeme jako jemné sváteční cukroví.
Z tohoto množství připravíme asi 40 rohlíčků.
Insprujte se též v našem videu
Dělávám také tyto rohlíčky, i kokosové apd. ale nejoblíbenější jsou pro mě tradiční
VÍDEŃSKÉ vanilkové rohlíčky
Recept : 250 g hladké mouky, 180 g másla, 100 g mletých lískových oříšků, 60 g
cukru, 2 žloutky, citronová kůra-jen trochu, cukr s vanilkovým na obalová-
ní, tuk na vymazání pekáčku
POSTUP : hladkou mouku promícháme s cukrem, citronovou kůrou a mletými
oříšky, rozetřeme máslo a žloutky, zaděláme těsto. Vypracované necháme v chla-
du odpočinout. Potom vyválíme váleček, krájíme z něho stejné kousky, tvoříme
z nich rohlíčky a do světlerůžova upečeme. Ještě horké obalujeme v práškovém
cukru s vanilkou.