Vypeckované třešně z kompotu necháme okapat. U včerejších plátků ze světlého chleba odkrojíme kůrky, středy nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme sníh se špetkou soli. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Máslo, žloutky a cukr utřeme do světlé pěny. K žloutkové pěně přidáme mleté ořechy, skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Odmočené housky promícháme se smetanou a přidáme je k žloutkové hmotě. Naposledy přimícháme sníh z bílků.
Mísu vhodnou do trouby vymažeme máslem a vyplníme polovinou těsta. Na těsto poklademe třešně a přikryjeme je zbytkem těsta. Prvních 20 minut pečeme při 200 °C, poté teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme dalších asi 20 minut. Nákyp kontrolujeme, záleží na naší troubě.
Třešňový nákyp po upečení posypeme cukrem moučka a podáváme teplý nebo vlažný.