Čerstvé vepřové koleno, vepřové nožičky a vepřové kůže očistíme od chlupů a jiných nečistot, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a větvičky čerstvého rozmarýnu a omyjeme.
Do velkého hrnce dáme vepřové koleno, nožičky a kůže. Zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme sůl, pálivou sušenou papriku, celý barevný pepř, větvičky čerstvého rozmarýnu, cibuli, česnek a bobkové listy.
Všechno přivedeme pomalu do varu na nejnižším plameni a průběžně sbíráme pěnu. Po jedné hodině pomalého vaření přidáme mrkev, petržel, celer a vaříme pomalu ještě 4 hodiny se sotva znatelným čeřením vývaru, dokud nebude maso měkké, což se dá poznat podle toho, že zapíchnutá vidlička lehce vběhne přes kůži do masa.
Zvlášť vybereme do mísy zeleninu, kůže, nožičky a uvařené koleno. Vývar přecedíme přes husté síto, které předtím vysteleme 3 vrstvami čisté lékařské gázy, čímž vývar hned odmastíme. Uvařené vepřové koleno necháme trochu vychladnout a odstraníme z něj kůži, tuk a vykostíme ho.
Mezitím namočíme do 5 polévkových lžic studené vody plátky želatiny, které potom vymačkáme. Pomalu ohřejeme 600 ml odebraného přecezeného vývaru z celkového množství, ve kterém za stálého míchání necháme želatinu úplně rozpustit.
Domácí nakládané sladkokyselé okurky pokrájíme na malé kostky. Připravíme si 1 lžíci kapary v nálevu, papírovou kuchyňskou utěrkou z obou odsajeme přebytečnou tekutinu. Jarní cibulku i se zelenou natí pokrájíme na kolečka a čerstvou petrželovou nať posekáme na jemno. Uvařené maso z vepřového kolena rukama natrháme na malé kousky. Zeleninovou směs přidáme k masu a promícháme. Přidáme jen tolik přecezeného vývaru bez želatiny, aby sahal jen do výšky masa.
Pokud máme doma formu na terinu, všechno děláme přímo do ní. Kdo formu nemá, postupuje podle mého návodu. Na vystřižený papírový karton velikosti formy na biskupský chlebíček dáme fólii a obalíme ho fólií, přitom forma na biskupský chlebíček nám výborně místo formy na terinu poslouží.
Formu na biskupský chlebíček potřeme mašlovačkou studenou vodou, přiložíme 3 vrstvy potravinářské fólie, jednotlivé vrstvy fólie také potřeme studenou vodou a uhladíme rukou o stěny formy, aby se pěkně přitáhly k sobě a okraje o velký kus přečnívaly přes okraje formy z každé strany.
Na spodek formy nalijeme 2 naběračky vlažného vývaru se želatinou, na kterou dáme 2 naběračky masa se zeleninou, jemně a rovnoměrně uhladíme povrch hřbetem polévkové lžíce. Následuje vrstva vývaru se želatinou a znovu masová směs, dokud se forma nezaplní.
Poslední vrchní vrstvu bude tvořit želatinový vývar, na který položíme papírový karton obalený potravinářskou fólií. Přes tento karton přeložíme fólii, aby přečnívala z formy ven a terinu uzavřeme ještě jemným stlačením povrchu. Terinu necháme ve formě úplně vychladnout a potom ji odložíme ztuhnout do chladničky na 24 hodin. Během této doby se krásně propojí všechny chutě.
V den D nastane ta slavnostní chvíle. Terinu vyklopíme z formy, odstraníme z ní potravinářskou fólií a ostrým nožem terinu pokrájíme na plátky asi 1,5 cm silné. Zůstal mi ještě scezený vývar, ten jsem podávala k obědu jako silnou masovou polévku s pokrájenou uvařenou zeleninou a krupicovými haluškami. Vývar jsem ještě posypala čerstvě posekanou petrželovou natí.
K terině podáváme cibuli pokrájenou na kolečka, ocet, čerstvě nastrouhaný křen, hořčici, čerstvě upečený domácí chléb a dobře vychlazené pivo. Je to vynikající večeře anebo pohoštění, které je jiné než klasická tlačenka či huspenina.
Terina se vyznačuje jemnou pikantní chutí pálivé papriky a chutí použitého koření, česneku, kapary, sladkokyselých domácích nakládaných pikantních okurek, čerstvé petrželové nati, jarní cibulky, rozmarýnu, kořenové zeleniny a ostatních surovin. Tuto terinu můžeme podávat k různým slavnostním příležitostem jako vynikající studenou pochoutku.