Nejjednodušší a nejrychlejší bramborový salát pod sluncem.
Hodnocení
4.7
/ 5 (36x)
Doba přípravy
10 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Ostatní
Cukr2 lžíce
Olej3 lžíce
Sůl
Ocet1/2 dl
Brambory1/2 kg
Cibule1-2 ks
Mletý černý pepř
Postup přípravy
Uvařené brambory ve sluce oloupeme a nakrájíme jak jsme zvyklí na bramborový salát. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky.
Brambory dáme do misky, na kterou máme víko, nebo do kastrolku. Pokapeme olejem a opepříme.
Smícháme vodu, ocet, cukr a sůl na lahodný nálev. Přidáme cibuli a uvedeme do varu. Jakmile cibule zesklovatí, vařící vývar nalijeme na připravené brambory a zaklopíme. Cca po 5 minutách promícháme a teplý bramborový salát podáváme. Nálev se vsákne do brambor a dodá jim lahodnou chuť. Cibule, tím že je spařená, tak nemá nepříjemné účinky. Pokud poprvé neodhadneme množství nálevu, jednoduše ho zcedíme.
Bramborový salát se dá jít samozřejmě i studený.
Recept po prarodičích. Brambory uvaříme neoloupané ve slané vodě. Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky, osolíme a jemně osmahneme na másle. Na hrubo nastrouháme nakládané okurky. Horké uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do mísy. Na to cibuli, okurky a zalijeme výpekem z masa, které se k tomuto bramborovému salátu nesmírně hodí a nálevem z okurek. Vše dle chuti ještě osolíme a opepříme. Jemně promícháme a je hotovo.
Hana
teplý salát
Dělám ho také často, ale jinak. Cibuli nakrájím na malé kostičky, dám do nádoby , která má poklop. Brambory uvařím ve slupce a po uvaření horké oloupu, naházím celé brambory na cibuli a tím se cibule spaří a změkne. Jen vařečkou nebo šťouchadlem na kaši brambory rozdrtím na větší kousky . Připravenou zálivku dle mé chuti a trošku ostřejší sladkokyselou s pepřem a solí hned naliji na rozťouchané brambory v míse. Každá hospodyňka pozná asi kolik zálivky má být Zamíchám a přiklopím a pak už podáváme dle chuti s masem atd. Zálivky udělám více, pokud zbude, použiji na něco jiného / zelný salát , zeleninový salát, okurkový salát atd/ třeba druhý den.
lucky (tecka) email
Výborné
K dnešnímu obědu byl výborný! Díky
yu
náš salát
Moje bábi byla ze Slovinska, takže se u nás velmi podobný recept dědí léta. My brambory nakrájíme na kolečka, přidáme cibuli, trochu česneku a zalijeme trochou oleje a horkou octovou vodou (sůl, voda, ocet, každý zná - poměr je na každém, my máme rádi více kyselý a více té vody, aby se všechny brambory pěkně nasákly :)). No a úplně nejlepší je ten salát, když přidáme trochu černého oleje z dýňových semínek, dodá mu šmrnc a je to naprosto mňamózní :)) no a pak to nechat tak hodinku uležet :) V Chorvatsku pro změnu přidávají trochu vinného octa, ale to není nikdy tak dobrý jako přímo v Chorvatsku :)
Andulka pro Kláru
Re: nepovedený salát
Octu tolik, jako byste dělala zálivku na hlávkový salát.
Samotný bramborový 8% ocet jenom s cibulí je moc silný.
Hlavně jde o to, aby cibule změkla a vypustila štiplavou chuť, lepší než kostičky jsou slabé proužky, lépe se nabírají vidličkou.
Dokyselit můžete vždy.... :-))