Výborná povidla jako kdysi vařívaly naše babičky, s tím rozdílem, že to měly daleko těžší. Připravujeme je v titanovém hrnci.
Hodnocení
4.6
/ 5 (36x)
Chutnalo
5x
Ingredience
Ostatní
Rum2 lžíce
Cukr krystal25 dkg
Ocet 8%1 lžička
Vypeckované švestky2 kg
Postup přípravy
Nejprve si švestky vypeckujeme. Dáme do mísy, přidáme cukr, ocet a rum. Necháme do druhého dne odstát.
Vše vlijeme do titanového hrnce, zapneme sporák na nejnižší stupeň a vaříme asi 2 hodiny. Za tu dobu by se měl obsah odpařit asi na polovinu. Když se bude zdát, že jsou švestky odpařené málo, tak je tam ještě chvili necháme. Rozvařené švestky rozmixujeme.
Švestková povidla naplníme do sklenic a sterilujeme 20 minut na 80 °C.
Super recept, dnes jsem vařila povidla - kastrol zcela bez poskvrny! Zpočátku jsem sice měla strach, ale vydržela jsem, nemíchala a nelituji. Stoprocentně doporučuji!!
vlasta
Povidla bez míchání
Mohu potvrdit příspěvek jary. Mám obdobný recept, jen je tam navíc, že se kastrol vymaže olejem. Byla jsem sama překvapená, když jsem povidla vyklopila do mísy, abych je rozmixovala (nemám ponorný mixér), jak byl hrnec čistý, jako bych v něm snad nic nevařila - a nakonec, opravdu jsem to nemíchala, i když jsem měla obavy, jak to dopadne. A dopadlo to skvěle.
vlasta
Re: Re: Švestková povidla bez míchání
Mohu potvrdit, povidla se skutečně vůbec, ale opravdu vůbec nepřipálí. Já jsem je dělala tento víkend a úplně v pohodě. Recept byl obdobný, jen jsem navíc vymazala kastrol olejem (podle receptu). Sama jsem byla překvapena, když jsem je vyklopila z hrnce, abych je rozmixovala (nemám ponorný mixér), jak byl kastrol čistý, jako bych v něm ani nic nevařila.
Jara
Re: Švestková povidla bez míchání
Musím oponovat že se musí povidla míchat.Delam je už aspoň 5roku a opravdu bez míchání, opravdu mě můžete věřit.
Já mám recepty:3kg zralých vypeckovanych švestek,0,50kg cukru,1/8l octa 8%.(jedna osmina).
Švestky dám do hrnce se silnějším dnem kterému věřím (já mám Železňák),zasypu cukrem, zalijeme octem a dám na 24hodin do chladná.NESMI SE VŮBEC MICHAT.Druhy den přívěsů švestky k varu naplno vařím 1hodinu,potom oheň stáhnu na minimum a vařím, nechám mírně pobublavat asi 4-5hodin, podle šťavnatosti švestek, vařím už ale bez pokličky.Ja přidávám před dovarenim skořicí a rum, přísady záleží na chuti,potom zozmixuji ponorakem, horké dám do skleniček,uzavřít a otočené dnem nechám chladnout do druhého dne.Muzete mě věřit, právě je dělám.HLAVNE NEMICHAT.
Dobrou chuť přeje z Jara.
Jana
Švestková povidla bez míchání
Není pravda, že se nemusí míchat. Naletěla jsem, protože si dobře pamatuji, že maminka i babička vždy povidla míchala. Takže, pokud je vaříte na plynovém hořáku, tak určitě míchat, jinak se připálí a škoda práce!