Na rozpáleném oleji opečeme na plátky nakrájené žampiony. Když jsou téměř do křupava, přidáme nasekaný česnek, chvilinku opékáme a přidáme na kolečka nakrájený celý pórek. Přikryjeme, chvíli dusíme, pak přidáme čínskou zeleninu. Může být mražená s houbami, ale víceméně na tom nesejde, taky být vůbec nemusí, velký pórek stačí. Přidáme trochu chilli podle chuti a dusíme. Se solí počkáme až nakonec.
Mezitím si připravíme omáčku na švejžužu. Vodu uvedeme k varu, přidáme 1 kostku silného zeleninového bujónu, pepř, rum (nemusí nutně být), sójovou omáčku, povaříme zhruba 5 minut, pak si vedle v hrnečku smícháme vrchovatou lžičku solamylu s troškou studené vody a nalijeme do vroucí omáčky. Švejžužu stáhneme z ohně a domícháme mimo, dokud omáčka nezhoustne.
Omáčku nalijeme do zeleniny, promícháme, podusíme, ochutnáme a podle chuti případně dosolíme. Jako příloha ke švejžužu po vegetariánsku je nejlepší rýže, ale určitě se dá podávat i s chlebem.