Na jednu pizzu si dáme spařit cca 5 větších rajčat, které po spaření oloupeme a nadrobno nakrájíme. Rajčata samozřejmě krájíme bez bubáků. Oloupeme jednu větší nebo dvě menší cibule a na jemno je nakrájíme. Cibule dáme restovat do hrnce s rozehřátým olivovým olejem. Přidáme na jemno nakrájený česnek a společně s cibulí také restujeme.
Když jsou cibule a česnek dozlatova, přisypeme rajčata a dusíme. Poté přidáme směs italských bylinek a ještě přidáme čerstvou bazalku a čerstvé oregano. Osolíme a opepříme.
Nakonec samozřejmě ochutnáme, když nám chuť vyhovuje, můžeme rozetřít po předem připraveném těstě pizzy a nakonec ještě dozdobíme jinými surovinami jako například šunkou a sýrem.
Sugo pomodoro po česku je klasický základ na pizzu, který svou chutí rozhodně nikoho neurazí.