Recept na dobrý likér, který vařila moje babička na slavnostní příležitost.
Hodnocení
3.6
/ 5 (16x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Žloutek2 ks
Mléko7 dl
Slivovice3 dl
Čokoláda na vaření10 dkg
Cukr moučka20 dkg
Vanilkový cukr1 ks
Postup přípravy
Než začneme, odlijeme si 2 dl mléka a dáme si ho stranou.
Mléko a cukr s vanilkovým cukrem dáme do kastrolu a zahřejeme. Přidáme čokoládu, zamícháme a povaříme. Ale jen krátce.
V hrnečku s 2 dl mléka rozšleháme žloutky a lijeme za stálého šlehání do mléka s cukrem a čokoládou. Šleháme do zhoustnutí, likér ochladíme v chladné vodě, ale pořád mícháme.
Do vychladlé směsi vlijeme slivovici nebo vínovici. Může být i vodka. Stoletý čokoládový likér nalijeme do lahví a necháme několik dní odpočinout. Stoletý čokoládový likér brzy spotřebujeme.
Když se žloutky rozšlehají ve studeném mléce a potom se vlévají za stálého šlehání do čokoládové směsy,tak by se neměli srazit.
60 Věra
Re:
Stoletý čokoládový likér by se měl spotřebovat brzy, ale v lednici vydrží déle a opravdu je dobrý, protože se brzy spotřebuje.
tom
Re:
Já myslím, že ta vejce se tam nedávají přímo, takže "kusy vajec" nehrozí, ale rozšlehané s mlékem. Autorka píše o "šlehání do zhoustnutí", takže se pravděpodobně "zdrcnou", ale kontrolovaně a chtěně :-)
Evangelina
Zajímalo by mě,
jestli to "likér brzy spotřebujeme" znamená, že by se mohl zkazit anebo že prostě neodoláme? Jinak to vypadá dobře.