Připravíme si zeleninu, kterou podle potřeby očistíme, omyjeme a nakrájíme. Cibuli krájíme na kolečka, stejně tak cibuli a křen, česnek necháme celý.
Do dobře vymytých a vysušených sklenic o objemu 0,7 l vložíme na dno 1 bobkový list nebo 1 list černého rybízu, 2 kolečka cibule, 2 malé chilli papričky nebo 1 feferonku, 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 2 kolečka mrkve, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 1 kolečko křenu, 1 stroužek česneku a 1 snítku kopru.
Omyté okurky naskládáme natěsno do sklenic a zalijeme teplým uvařeným nálevem z vody smíchané s cukrem, solí, octem. Sklenice s okurkami uzavřeme pevně víčkem.
Pikantní okurky sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě 90 °C cca 15 minut. Sklenice by měly být ponořeny alespoň do tří čtvrtin.
Sterilované pikantní okurky se jako chuťovka dokonale hodí k různým pokrmům a příležitostem.
Množství uvedených surovin vyjde na 10 sklenic sterilovaných okurek.