Krocana důkladně umyjeme zvenku i zevnitř, dobře usušíme, okořeníme a osolíme.
Zeleninu a jablka očistíme a nakrájíme, uzeninu nasekáme na kostičky.
V hlubší pánvi krocana krátce orestujeme, vybereme ho a na pánev přidáme česnek. Vložíme taktéž na kousky nakrájenou slaninu i nasekanou cibuli a všechno důkladně opečeme. Potom přidáme šunku, nasekané mandle, rozinky, majoránku, jablka a celer. Všechno důkladně promícháme a necháme vařit při nižší teplotě, až suroviny úplně pustí vodu. Do krocana napustíme po celé jeho ploše injekční jehlou bílé víno. Naplníme ho směsí z pánve a zašijeme. Křídla pevně připevníme . Nakonec krocaní kůži podle chuti okořeníme a dokola obložíme plátky slaniny.
Krocana vložíme do trouby předehřáté na 175 °C na plech hrudí nahoru. Předtím ho však ještě zabalíme do hliníkové folie, kterou odstraníme krátce před koncem pečení. Krocana pečeme aspoň 5 hodin a po odstranění folie ho polijeme vypečenou šťávou a necháme ještě 10 - 15 minut péct dozlatova.
Štědrovečerní krocan po slovensku chutná s nejrůznější přílohou a nejen o Vánocích.