Rychlá příprava receptu na chutné špagety s mušlemi.
Hodnocení
4.3
/ 5 (6x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Ostatní
Česnek1 stroužek
Rajče1 ks
Mušle1 a 1/2 kg
Špagety400 g
Olivový olej7 lžic
Čerstvá petrželka2 lžíce
Rajčatové pyré350 g
Bílé suché víno1/2 sklenky
Podle chuti
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Mušle musí být důkladně očištěné. Otevřené nebo nakřáplé mušle ihned vyhodíme.
Očištěné mušle podusíme přikryté asi na 2 minuty v hluboké pánvi s olivovým olejem a bílým vínem. Mušle se otevřou. Mušle, které se neotevřely, vybereme a vyhodíme. Otevřené mušle přecedíme a šťávu si zatím dáme do misky.
Mušle vybereme z jejich skořápek, ale několik jich necháme v celku na ozdobu.
Na čisté hluboké pánvi s olivovým olejem orestujeme nadrobno nasekaný česnek a lžíci petrželky. Přidáme hrstku otevřených mušlí, aby omáčka měla ještě výraznější chuť. Mušle krátce orestujeme a přidáme rajčatovou šťávu. Vaříme při nízké teplotě.
Jakmile vidíme, že omáčka začíná vřít, přilijeme vývar z mušlí, který jsme měli stranou. Omáčku krátce provaříme a dochutíme troškou soli. Omáčka je již dost slaná, proto dáme pozor, ať nepřesolíme.
Kvalitní špagety uvaříme al dente ve vroucí osolené vodě.
Vrátíme se k omáčce, do které přidáme nakrájená rajčata, zbytek petrželky a zbytek mušlí i ty se skořápkami.
Přidáme 3 lžíce vody ze špaget a uvařené slité špagety, které neproplachujeme. Společně již jen krátce orestujeme a odstavíme.
Špagety s rajčaty a mušlemi upravíme na talíře a opepříme čerstvě mletým pepřem. Špagety s rajčaty a mušlemi podáváme ihned jako výborný první chod.