Somloi galuska - Šomloji galuška

Máte rádi sladké? Což takhle vyzkoušet tento dezert z maďarské cukrárny? Recept je trochu náročnější.


5.08x
60 min
1×
Podobné recepty

Postup přípravy

Tento dezert se skládá ze 3 korpusů - piškotového (světlého), kakaového a ořechového. Vše si vážíme a následně pečeme zvlášť.

Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Vmícháme mouku a korpus rozetřeme na plech vyložený papírem. Tento korpus poté pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 12 minut.
Stejně tak upečeme i korpus kakaový a ořechový.

V trošce mléka rozšleháme žloutky a hladkou mouku. Zbylé mléko svaříme se 150 g cukru a vanilkou. Za stálého míchání přilijeme žloutky. Směs 10 minut povaříme a pak odstavíme. Jakmile vychladne, vyjmeme z ní vanilku a vmícháme tuhý sníh z bílků a zbylého cukru. Vodu s cukrem 5 minut povaříme. Cukerný roztok odstavíme, dochutíme rumem a necháme vychladnout.

Na dno pekáčku (či plechu) s vyšším okrajem položíme piškotový korpus. Pokropíme ho 1/3 rumové zálivky, potřeme 1/3 krému a posypeme polovinou rozinek a ořechů. Navrch položíme kakaový plát. Postup opakujeme. Ořechový korpus zalijeme zbylou zálivkou, potřeme zbylým krémem a poprášíme kakaem. Moučník necháme přes noc proležet.

Z moučníku šomloji galuška po proležení poté odkrajujeme lžící noky a klademe je do skleniček či na talířek. Dezert dozdobíme dochucenou šlehačkou a přelijeme čokoládovou polevou, připravenou rozpuštěním tabulky čokolády ve smetaně.

Šomloji galuška uvítáme při slavnostních příležitostech.
user-icon

autor hanca.s


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Somloi galuska - Šomloji galuška

Zpět na recept