Vánoční cukroví na poslední chvíli? Recept na linecké sušenky s chutí pomeranče je snadný na sušenky chutnají výtečně i bez odležení.
Hodnocení
4.6
/ 5 (10x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Těsto
Máslo250 g
Žloutek4 ks
Cukr moučka140 g
Hladká mouka 360 g
Pomerančová kůra1 lžička
Mletý hřebíček1 špetka
Poleva
Cukr moučka150 g
Vařící voda1-2 lžíce
Pomerančová šťáva3 lžíce
Podle potřeby
Kandovaná pomerančová kůra
Postup přípravy
Pro úspěch toho receptu musí mít všechny ingredience stejnou pokojovou teplotu.
Mouku prosejeme a máslo nakrájíme na kostičky.
Žloutky oddělíme od bílků a z omytého pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
V míse promícháme prosátou mouku s moučkovým cukrem, pomerančovou kůrou, mletým hřebíčkem, žloutky a změklým máslem.
Ze směsi vyhněteme středně vláčné těsto, které necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout.
Potom z těsta vyválíme placku o síle asi 1,5 - 2 mm a tvořítky vykrájíme nejrůznější tvary cukroví, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Sušenky pečeme v dobře předehřáté troubě asi při 200 °C dorůžova.
Vychladlé sušenky zdobíme cukrovou polevou s chutí pomeranče a kandovanou pomerančovou kůrou.
Cukrovou polevu připravíme promícháním moučkového cukru s pomerančovou šťávou a horkou vodou. Kandovanou pomerančovou kůru můžeme nahradit čerstvou kůrou z pomeranče, kterou spaříme a obalíme v cukru.