Rychlý recept na tvarůžkovou pomazánku s čerstvou chutí bylinek.
Hodnocení
5.0
/ 5 (7x)
Doba přípravy
10 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Česnek1-2 stroužky
Čerstvý tymián2 větvičky
Čerstvá petrželka3 snítky
Mletý černý pepř1 špetka
Ostatní
Olomoucké tvarůžky250 g
Čerstvá pažitka10 g
Jarní cibulka s natí3 ks
Pomazánkové máslo bez příchuti150 g
Postup přípravy
Tvarůžkových pomazánek se dělá celá řada, co kuchař, to originál. Představíme si jednu z nejrychlejších a zároveň nejchutnějších.
Jarní cibulku s natí nakrájíme nadrobno. Čerstvou petržel a pažitku nasekáme na jemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Vyzrálé tvarůžky dáme do mísy, přidáme nakrájené jarní cibulky s natí a nasekané snítky petržele. Dále přidáme nasekanou pažitku a prolisovaný česnek. K tomu přidáme 3 - 4 lžíce pomazánkového másla, špetku pepře, lístky z dvou větviček tymiánu a utřeme vidličkou na hustotu pomazánky. Pokud je tvarůžková pomazánka příliš hustá, můžeme přidat trochu pomazánkového másla či zakápnout mlékem.
Snadnou tvarůžkovou pomazánku s bylinkami můžeme podávat ihned, ale doporučuji nechat odstát asi 2 hodiny či více v chladu. Chuť bylinek pak více vynikne. Tvarůžkovou pomazánku podáváme na vhodném pečivu a můžeme ozdobit nasekanou pažitkou či lístkem petržele. K tvarůžkové pomazánce s bylinkami je vhodným nápojem tradičně pivo.
Není ani nejlepší ani nejrychlejší, to by nešlo. Jedna z těch nejrychlejších a nejchutnějších tvarůžkových, a těch je možná pár stovek. Vyniká chutí čerstvých ingrediencí například bez zbytečné přehršle koření, tavených sýrů, je lehčí než s máslem a chutnější než s margarínem či tvarohem a ne tak tučná jako se smetanou. Nevyžaduje nakládání v pivu nebo zrání v nějaké jiné marinádě a je tedy podstatně rychlejší než tyto recepty. A až ochutnáte, posoudíte, každý má samozřejmě jiné chutě, tak přijmu, když někdo vytkne nedostatky nebo pomazánku udělá s obměnou.
Hezký den.