Vynikající brambory vhodné ke grilovaným masům. Někdo je uvítá i jako hlavní jídlo.
Hodnocení
4.4
/ 5 (114x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
Ostatní
Slanina200 g
Olej1 dl
Brambory1-1 kg
Cibule4-5 ks
Romadůr2 ks
Podle chuti
Česnek1 palička
Sůl
Koření
Postup přípravy
Brambory oloupeme, nakrájíme na osminky a dáme do pekáčku. Přelijeme je asi 1 dl oleje, okořeníme (sůl, pepř, grilovací koření, gyros, kari) a pořádně promícháme. Brambory vložíme do trouby předehřáté asi na 200 °C. Brambory pečeme asi 45 minut.
Mezitím si očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky, slaninu na "kolečka". Místo slaniny můžeme použít jakoukoliv uzeninu. Vše podusíme na pánvičce, přikryjeme pokličkou na 15 minut.
Potom brambory vyjmeme z trouby a na vrch rozprostřeme podušenou směs, kterou potom ještě poklademe na plátky pokrájeným romadúrem a dáme na 15 - 20 minut zapéct pod gril. Od této chvíle již musíme větrat, ale stojí to za to.
Smradíky ihned podáváme.
Martine děkuji za recept.Za nedělní oběd jsem sklidil pochvalu-nicméně větráme ještě teď v 19.45,ale doporučuji všem!
Danyš
Re: Oprava
Milý Martine, máte naprostou pravdu, že dohadovat se nemá smysl. Mě se to stalo také a nejednou. Nakonec je to prý moje chyba :-). Recept je super. Vyzkouším.
Martin Hyka
Re: Oprava
Nechci se s Vámi dohadovat, ale myslím že mnou zaslaný recept byl dosti srozumitelný. zde uvádím původní znění
Brambory oloupeme, nakrájíme na osminky, dáme do pekáčku, polijeme asi 1 dl oleje, okořeníme (sůl, pepř, grilovací koření, gyros, kari, aj.) a pořádně promícháme. Vložíme do trouby asi na 200 °C. Mezitím nakrájíme cibuli na kolečka, česnek na plátky, slaninu na kolečka a vše podusíme na pánvičce. Brambory asi po 3/4 hod. přikryjeme pokličkou na 15 minut. Potom brambory vyjmeme z trouby a na vrch rozprostřeme podušenou směs, kterou potom ještě poklademe na plátky pokrájeným Romadůrem a dáme na 15-20 min. zapéct pod gril. Od této chvíle již musíme větrat, ale stojí to za to. Nejlépe chutná za tepla.
Martin Hyka
Oprava
Bohužel zásahem admina došlo v receptu k chybě. Pokličkou přikryjeme na 15 min. ty brambory (rychleji změknou), nikoliv cibuli se slaninou. Misto slaniny lze samozřejmě použít jakoukoliv uzeninu ale doporučoval jsem nějakou voňavou Paprikaš, Herkules apod.
Slaninu samozřejmě na kostičky, ale to už asi byla zase moje chyba :-( , za kterou se omlouvám :-)