Cuketu oloupeme, odkrojíme konce a vydlabeme vnitřek (zejména u větší cukety). Cuketu nakrájíme na 1 - 1,5 cm hrubá kolečka.
Připravíme si koření. Každé kolečko posypeme pouze jedním druhem koření nebo jednou bylinkou (použijeme čerstvě nasekanou). Můžeme použít i kořenící směsi přímo na zeleninu. Necháme odležet hodinu, ale klidně i přes noc. Pokud koření obsahuje sůl, pustí nám cuketa vodu, kterou slijeme, také nám dost změkně, ale nevadí to.
Vejce rozšleháme se špetkou soli, při použití čistých bylinek můžeme přisolit více. Cuketová kolečka obalíme v mouce, ve vejcích a nakonec ve strouhance. Stačí obalit jednou.
Na hlubší pánvi rozpálíme olej a za mírné teploty cuketu smažíme z obou stran dozlatova. Často obracíme.
Smaženou cuketu s bylinkami po vyndání z oleje položíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Smaženou cuketu s bylinkami podáváme s bramborovou kaší a zdobíme použitými bylinkami. Chutná dobře teplá i studená.