Hlavní chod, který obsahuje vše co je ke slavnostní večeři potřeba.
Hodnocení
3.0
/ 5 (21x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek6 stroužků
Sůl
Máslo50 g
Citron1 ks
Filé z tresky3 ks
Chilli
Brambory5-6 ks
Mandle (loupané)70 g
Koření na americké brambory1 lžíce
Sezamová semínka2 lžíce
Bylinková sůl
Lososové medailonky3 ks
Zelená cibulová nať2 hrstě
Podle potřeby
Olivový olej
Sezamový olej
Postup přípravy
Lososa a tresku pokapeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, z obou stran posypeme bylinkovou solí, pokapeme olejem a necháme odležet.
Nať cibulky nasekáme na kolečka a česnek prolisujeme. Brambory dobře pomocí houbičky omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Vhodíme do sáčku, přidáme asi 3 lžíce oleje, lžíci koření na americké brambory a protřepeme.
Pak vsypeme na pekáček a ve vyhřáté troubě upečeme dokřupava. Asi v půlce pečení posypeme ještě drceným chilli.
Mezitím si opražíme loupané mandle (nejlépe na sezamovém oleji), ke konci přisypeme asi 2 lžíce sezamových semínek a už jen promícháme. Mandle by měly být pěkně zlatavé. Rybu obalíme v hladké mouce.
Na pánvi rozpálíme máslo a tresku i lososa osmahneme z obou stran, až jsou růžové a křupavé.
Vyjmeme z pánve a uchováme v teple.
Do zbylého másla vsypeme cibulku s česnekem a jen krátce osmahneme.
Na talíř dáme porci brambor, po plátku lososa a tresky, asi 2 lžíce pražených mandlí se sezamem a nakonec posypeme česnekovou cibulkou. Podle chuti přidáme ke slavnostnímu menu ještě lžíci ďábelské omáčky, tatarky apod.