Sváteční recept na oblíbené slepované cukroví využijete hlavně před Vánoci. Důlěžitou roli v něm hraje sladkokyselý džem.
Hodnocení
5.0
/ 5 (2x)
Ingredience
Těsto
Vejce1 ks
Máslo200 g
Cukr moučka100 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 300 g
Citronová kůra1 lžička
Kypřicí prášek do pečiva1/3 lžičky
Mandle (mleté)2 lžíce
Na potření
Rybízový džem100 g
Postup přípravy
Hladkou mouku, cukr moučka i vanilkový cukr, prášek do pečiva a jemně mleté madle smícháme v míse.
Kůru z chemicky neošetřeného citronu nastrouháme rovnou do mísy.
Uprostřed směsi uděláme důlek, do něhož rozklepneme vejce. Přidáme plátky změklého másla a rukama vypracujeme hladké těsto. Až se hmota víc spojí, bude jednodušší pracovat na pomoučněném válu.
Hotové těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme do ledničky. Ideálně do druhého dne, pokud spěcháme, postačí aspoň hodina.
Dáme si předehřát troubu na 170 °C a odpočaté těsto rozdělíme na několik dílů.
Pracovní plochu i váleček poprášíme moukou a vyválíme těsto na plát silný zhruba 3 mm. Vykrajujeme horní i dolní díly lineckého cukroví a rozložíme je na plech s pečicím papírem.
Pečeme 5 - 10 minut do zezlátnutí. Upečené linecké hned stáhněte z horkého plechu, aby nezhnědlo, a nechte vychladnout. Pečivo slepujeme džemem, vždy k sobě spodní plnou část a horní s vykrojenou ozdobnou dírkou.
Uchováváme v chladu v papírové krabici vyložené ubrouskem. Slavnostní linecké pečivo podáváme jako neodolatelné cukroví na sváteční stůl.