Ze všeho nejdříve si uvaříme očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer) nakrájenou na kostičky ve slané vodě s octem. Pak si nakrájíme na nudličky nebo kostičky šunku, vařená vejce a oloupaná jablka. Můžeme také pokrájet zavařené okurky, ale směs lze připravit i bez nich. Vychladlou zeleninu smícháme v míse se šunkou a nakrájenými vejci a jablky. Pak na to nastrouháme nahrubo tvrdý sýr, pokapeme citronovou šťávou a vmícháme mletý pepř. Směs necháme hodinu odležet v ledničce.
Připravíme si želatinu podle návodu na obalu, želatina se nesmí vařit. K ředění želatiny použijeme také vývar ze zeleniny nebo uvařený natural zeleninový vývar z kostky.
Do kastrolu nebo větší porcelánové či skleněné mísy, kterou vypláchneme studenou vodou, nasypeme směs zeleniny, vajec a šunky. Vše zalijeme rozpuštěnou želatinou a zlehounka zamícháme. Mísu přikryjeme alobalem a dáme vychladnout do ledničky. Po zhruba 8 - 10 hodinách by měl aspik ztuhnout.
Ztuhlý aspik opatrně vyklopíme na velký talíř s tím, že předtím ostrým nožem oddělíme aspik od okrajů mísy. Povrch aspikového dortu ozdobíme podle vlastní fantazie stříkanými tvary z bylinkového nebo hořčicového másla. To vyrobíme tak, že máslo utřeme s jemnými bylinkami nebo s hořčicí. Vynikajícím zdobením je v tomto případě i křenová nebo česneková šlehačka. Zdobení můžeme doplnit půlkami cherry rajčátek, malými kornoutky kvalitního salámu (poličan, herkules, uherák), použít půlkolečka salátových okurek a snítky čerstvé bazalky.
Slaný narozeninový dort pro muže je příjemným a chutným překvapením při oslavách.