Domácí sirup je jednou z možností, jak zpacovat květy černého bezu.
Hodnocení
3.0
/ 5 (590x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Cukr3 kg
Voda3 l
Květ černého bezu30 ks
Kyselina citronová7 g
Postup přípravy
Čerstvě natrhané květy namočíme do vody a necháme stát 24 hodin. Druhý den je scedíme, do vylouhované šťávy přidáme cukr a mícháme, aby se rozpustil. Nevaříme!
Nakonec přidáme kyselinu citronovou, rozlijeme do vypařených lahví a uzavřeme.
Dělám jinak.
Uvařím vodu (0,8-1l) s cukrem (1kg), až se cukr rozpustí tak odstavím a do horké cukrové vody dám čerstvé neoplachované (s pylem) bezové květy s co nejmenšími stopkami (20 květenství cca) a ve sklepě nechám 48 hodin. Poté vyndám květy, přecedím a přivedu těsně k varu - hned poté vypínám, dál nevařím. Přidám čerstvou šťávu z jedné limetky nebo citronu. Už horké plním do lahví. Přidám nahoru pod víčko pár kapek alkoholu (vodka, rum), kvůli konzervaci. Uchovávám v chladu, občas zkontroluji, zda nekvasí (nekvasí, kdyby ano, povolím uzávěr a pustím tam vzduch a uzavřu), do konce prázdnin se nezkazí. Dál nevím, protože do září nikdy nevydrží, vypije se.
Šmodrcha
Re: Zapařené?
Dělám jinak.
Uvařím vodu (0,8-1l) s cukrem (1kg), až se cukr rozpustí tak odstavím a do horké cukrové vody dám čerstvé neoplachované (s pylem) bezové květy s co nejmenšími stopkami (20 květenství cca) a ve sklepě nechám 48 hodin. Poté vyndám květy, přecedím a přivedu těsně k varu - hned poté vypínám, dál nevařím. Přidám čerstvou šťávu z jedné limetky nebo citronu. Už horké plním do lahví. Přidám nahoru pod víčko pár kapek alkoholu (vodka, rum), kvůli konzervaci. Uchovávám v chladu, občas zkontroluji, zda nekvasí (nekvasí, kdyby ano, povolím uzávěr a pustím tam vzduch a uzavřu), do konce prázdnin se nezkazí. Dál nevím, protože do září nikdy nevydrží, vypije se.
mirda
bezmasí řízek
bezoví květ opláchnem,osolíme trošku opepříme apposipem vegetou obalíme jak řizek trojboj.pak už jen osmahnem a podáme znovím bramborema zel.salátem dobrou chut
Luckal
Sirup z bezinek
Tak toho sirupu děláme každy rok několik dávek. JE SUPER.
Ivan
Re: sirup
Ano, máte pravdu, voda by se měla nejprve převařit a nechat vychladnout. Na druhou stranu by se myslím nemělo nic stát, pokud jste tak neudělala. Vitamíny se převařením ztratí, ale něco asi zůstane, protože řada receptů na bezovou šťávu je včetně vaření ...