Hlávku kysaného zelí omyjeme a rozloupeme na jednotlivé listy, do kterých budeme balit masovou směs. Rýži propláchneme pod vodou, ale nevaříme. Necháme ji syrovou.
Maso začistíme umeleme, smícháme s rýží, osolíme a opepříme. Tuto směs tedy balíme do listů zelí. Maso může být jakýkoliv druh vepřového,ale vždy v poměru 1:1 s uzeným. Rýže se krásně provaří společně s tím mase a natáhne šťávu z masa i zelí.
Připravené sarmále vaříme asi 2 hodiny v osolené vodě.
Uvařené měkké sarmále podává se s chlebem.
Uff. 50kg. To děláte pro celou rodinu, nebo ta milujete kysané zelí? My nakládáme občas a to jen asi 10 kg a máme ho tak do jara.
Jana Machalová
Re: Rýže
Super. Ještě to do receptu připíšu;-)
Hana Zemanová
Re: Rýže
Rýže se přidává syrová. Normálně se jenom propláchne. To jsem popravdě zapomněla připomenout. Jak to člověk dělá automaticky,tak si to neuvědomí. Ona se krásně provaří společně s tím mase a natáhne šťávu z masa i zelí.
Hana Zemanová
Re: Kysané zelí
No to je opravdu trochu problém. Vykvasí tak za mesíc. Je to dlouhá doba,ale stojí to za to. My děláváme až 50 kg zelí,takže ma si vykvasené hlávky skladujeme.. Hlávky se po vykvašení dají zamrazit. Ale zkoušela jsem to kdysy i v normálním zelí,ale ,jak už jsem psala,vařila jsem to ve vodě z kvašeného zelí. A taky jsem tam část kvašeného zelí nechala. Dříve to lidé na vesnici dělávali,protože hlávka tak rychle neprokvasí ,jako nakrouhané zelí. Tudíž jim déle vydrželo a neplesnivělo. Nemeli lednice a mrazáky. recept mám od babičky z Maďarska,takže proto asi celé hlávky používali.
Jana Machalová
Re: Kysané zelí
Dobrý den. Kysaná hlávka zelí tam opravdu byla. Jelikož jsem nevěděla, zda se nejedná o překlep, přidala jsem recept právě bez "kysané". Dalším důvodem bylo, že jsem nikde v obchodě neviděla hlávku kysaného zelí. Děkuji, že jste se ozvala, ingredience a postup opravím. Mimochodem, za jak dlouho hlávka zelí vykvasí?