Rýži uvaříme podle návodu (záleží na druhu), její chuť můžeme posílit přidáním kostky zeleninového bujonu. Během přípravy rýže oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kousky, stejně jako sušená marinovaná rajčata a sterilované kapary (stopky podle chuti odstraníme).
Ve větší pánvi lehce osmahneme na olivovém oleji cibuli spolu s rajčaty. Podle chuti a konkrétního výrobce můžeme použít i trochu oleje z rajčat s kořením. Když je cibulka hotová, do pánve na mírném plameni přidáme rýži a nakrájené kapary. Vše dobře promícháme, prohřejeme a na závěr rýži na sicilský způsob podle chuti dochutíme např. bazalkou (je možno použít i čerstvou) nebo italskou směsí koření.
Pokud rýži na sicilský způsob podáváme jako samostatný pokrm, můžeme chuť doplnit kvalitním strouhaným sýrem, a to nejlépe parmazánem.