Rýži propláchneme na sítu vodou a necháme okapat. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na tenké plátky.
Na rozehřátý olej vsypeme hořčičná semínka a hřebíček. Mícháme a dáváme pozor, protože hořčice pražením za chvíli doslova vystřeluje z hrnce. Jakmile začne hořčice pukat, hned vmícháme cibuli a smažíme ji, dokud jemně nezezlátne. Potom přidáme nakrájený česnek a kurkumu.
Když kurkuma zavoní, vmícháme rýži a sůl. Asi 5 minut rýži opékáme, pak ji zalijeme vařicí vodou nebo slepičím vývarem, ale už nemícháme. Zakrytou rýži pod poklicí přivedeme k varu, stáhneme oheň a pomalu vaříme asi 20 minut. Jakmile se nám v rýži vytvoří komínky, můžeme vypnout a zakrytou ji necháme pod pokličkou dojít.
Rýže na hořčici a kurkumě je výborná k játrům či masům z pánve se zeleninou, hodí se i k sójovým nudličkám.