Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Petržel a celer mám doma předpřipravené v mrazáku.
V kastrolu rozehřejeme máslo a olej. Vsypeme brambory a krátce je orestujeme. Vsypeme ostatní zeleninu, zalijeme vroucí vodou, přidáme půlku bujonové kostky a přivedeme k varu. Vody dáme jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Zeleninu vaříme, až změkne.
Z polévky odebereme asi 2/3 a dáme je do vyšší nádobky. Přidáme piniové oříšky a vše rozmixujeme. Rozmixovanou část vrátíme zpět do hrnce a ochutíme solí a pepřem. Podle potřeby ji zředíme nebo povaříme, aby zhoustla.
Rychlý zeleninový krém podáváme s čerstvým pečivem. Můžeme jej zjemnit lžící zakysané smetany a posypat čerstvou pažitkou.