Osvědčený recept na přípravu vláčného moučníku se smetanovou náplní.
Hodnocení
4.5
/ 5 (15x)
Doba přípravy
20 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Cukr100 dkg
Vejce1 ks
Máslo80 dkg
Hladká mouka 200 dkg
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Náplň
Cukr30 dkg
Vejce1 ks
Vanilkový cukr2 balíčky
Zakysaná smetana2 kelímky
Vanilkový pudinkový prášek2 balíčky
Podle potřeby
Máslo na vymazání formy
Postup přípravy
Z hladké mouky, cukru, kypřícího prášku, vejce a másla uhněteme hladké těsto (něco jako linecké).
Těsto rozdělíme na polovinu a první část těsta vmačkáme do máslem vymazané dortové formy. Já používám klasickou odepínací formu s průměrem 30 cm. Stačí pouze rovnoměrná tenká vrstva po dně bez okrajů.
Z druhé poloviny vyválíme kruh o velikosti formy a použijeme až po nalití náplně.
Zakysané smetany, vanilkové pudinky, cukr, vanilkové cukry a vejce ručně vyšleháme do jemné konzistence. Místo jedné smetany lze použít třeba nakrájená jablka, ale poté použijeme pouze jeden pudink.
Připravenou směs nalijeme do formy a přiklopíme vyváleným těstem. Nijak nemačkáme, jen těsto položíme a srovnáme.
Koláč pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Doporučuji respektovat zkušenosti s vlastní troubou. Koláč je hotový, když je povrch jemně zlatý. Rychlý koláč se zakysanou smetanou podáváme podle chuti ke svačině nebo snídani.