Naše nejoblíbenější polévka. Je velmi rychlá na přípravu a kromě dýně, kousku másla, cibule a koření nic jiného nepotřebujete. Recept je velmi snadný.
Hodnocení
3.0
/ 5 (4x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Sůl1 lžička
Máslo2-3 lžíce
Majoránka1 lžička
Cibule2 ks
Libeček1 lžička
Bobkový list2 lístky
Mletý kmín2 špetky
Mletý zázvor1 lžička
Mletý barevný pepř2 špetky
Dýně Hokaido1 ks
Postup přípravy
Dýni hokaido omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme střed se semínky. Zbytek nakrájíme na kostky. Velké cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo.
V hrnci rozpálíme máslo nebo olej, vsypeme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme dýni a chvíli za stálého míchání restujeme. Zasypeme solí, pepřem, kmínem, libečkem, zázvorem a nezapomeneme na 2 bobkové listy a oloupané stroužky česneku. Obsah v hrnci zalijeme vodou (cca 1,5 l až 2 l - podle velikosti dýně) a přivedeme k varu.
Poté plamen trochu ztlumíme a vaříme asi 15 - 20 minut doměkka. Dýňovou polévku pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladkého krému (bobkový listy samozřejmě vyjmeme).
Nakonec můžeme přidat lžičku rozemnuté majoránky a dobře promícháme. Rychlý dýňový krém podáváme horký. Chutná s krutony, nebo jen posypaný opraženými dýňovými semínky.