Recept na výborný kynutý koláč s rybízem, který bude chutnat každému.
Hodnocení
4.7
/ 5 (49x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Těsto
Sůl špetka
Vejce1 ks
Máslo75 g
Mléko250 ml
Droždí40 g
Cukr krystal50 g
Hladká mouka 500 g
Drobenka
Cukr moučka4 lžíce
Hera1 lžička
Hrubá mouka4 lžíce
Ostatní
Rybíz500 g
Postup přípravy
Z vlažného mléka, trochy krystalového cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme, smícháme se špetkou soli, rozpuštěným máslem, rozšlehaným vejcem a kváskem. Vypracujeme hladké, vláčné těsto. Přikryjeme ho a necháme nakynout.
Mezitím omyjeme a osušíme rybíz. Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem a herou na drobenku.
Vyšší plech vymastíme tukem. Těsto vyválíme, přeložíme na plech, kraje potřeme máslem. Na těsto rozložíme rybíz a posypeme připravenou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby na 20 minut. Rybízový kynutý koláč s drobenkou necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Rybízový kynutý koláč s drobenkou nakrájíme a můžeme podávat.
Můžu říct, že tak nádherně nadýchané a vláčné těsto, jako teď, u tohoto receptu, se mi asi nikdy nepovedlo, takže samozřejmě doufám, že to bylo složením a i postupem :)
Co jsem dala navíc, bylo jedno vajíčko, čili do těsta celkem DVĚ (ale to byla jenom taková moje " marnotratnost " , určitě to není podmínka :D) a rybíz jsem měla červený i černý, tak jsem to nakombinovala půl na půl ;o)
A ještě pro doplnění teploty - koláč jsem pekla na cca 180°, přibližně 25 minut.
Rozhodně doporučuji jíst hned jak je to možné, nejlepší je čerstvý.
Ještě jednou díky za skvělý recept!!! :)