Rybí filé osolíme, pokapeme citronem a necháme odležet.
Mezitím si v hrnci přivedeme k varu vodu. Do ní vložíme filé a necháme opět přejít varem. Poté filé vyjmeme a narovnáme do máslem vymazané zapékací misky. Rybu posypeme oblíbeným kořením a necháme stát.
V jiném hrnci z másla a polohrubé mouky připravíme světlou jíšku. Do ní vlijeme ještě horký rybí vývar a důkladně rozmícháme. Pak necháme omáčku 10 minut povařit a odstavíme ji z tepla. Do chladnoucí omáčky vmícháme žloutek, podle chuti ji osolíme a opepříme. Můžeme přidat trochu strouhaného muškátového oříšku.
Ochucené rybí filé posypeme scezenými plátky žampiónů a na kolečka nakrájeným pórkem. Vše zalijeme hotovou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a celý povrch posypeme lehkou vrstvou strouhanky. Na strouhanku poklademe slabé plátky másla a rybí filé po švédsku dáme zapékat. Asi po 30 minutách je rybí filé hotové.
Rybí filé po švédsku podáváme nejlépe s vařenými brambory.