Recept na vysoký koláč, který má vynikající chuť a je celkem bez práce.
Hodnocení
3.1
/ 5 (81x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Na potření
Vejce1 ks
Ostatní
Mléko600 ml
Cukr krupice3 lžíce
Skořice mletá2 lžičky
Listové těsto2 balíčky
Vanilkový pudink1 balíček
Granko1 lžíce
Piškotová strouhanka6 lžic
Nasekané ořechy4 lžíce
Kompotované ovoce200 g
Postup přípravy
Ovoce dáme na síto dobře okapat. Z mléka, cukru a vanilkového pudinku v prášku uvaříme řidší pudinkový krém. Pudink necháme vychladnout. Listová těsta rozválíme do plátů o velikosti plechu. Troubu předehřejeme na 250°C.
Plech vypláchneme studenou vodou a položíme na něj první plát. Ten posypeme polovinou piškotové strouhanky, poklademe okapaným ovocem, posypeme cukrem, skořicí, grankem, ořechy, znovu posypeme piškotovou strouhankou a zalijeme vychladlým pudinkovým krémem. Vše přiklopíme druhým listovým plátem.
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do rozpálené trouby. Prudce pečeme asi 7 až 10 minut, potom teplotu stáhneme na 170°C a 30 minut dopékáme.
Vychladlý pudinkový koláč z listového těsta krájíme na řezy a podáváme.
Já tento koláč dělám podobně, jen s tím rozdílem - že nedávám piškotovou strouhanku, ale na plát listového těsta po celém dně narovnám celé piškoty, které buď namočím v nějaké kompotové šťávě, nebo pokapu nějakou ovocnou běžně dostupnou šťávou, která se používá do nápojů.
Na piškoty nastrouhám na hrubo větší vrstvu z jablek (nemusí být loupaná, já neloupu a není to ani poznat).
Poté naliju na nastrouhaná jablka pudink z 1,5l mléka (3 pudinkové prášky) a na to položím druhou placku listového těsta.
Propíchám vidličkou a upeču dozlatova.
Nechám úplně vystydnout a pak krájím na řezy, které skladuji v lednici - v létě je to osvěžující moučník a nestalo se, že by někomu nechutnal :-)).