Jednoduchá příprava oblíbené ryby z českých řek. Pstruh s bohatou zeleninovou přílohou a to vše zapečené v alobalu.
Hodnocení
4.5
/ 5 (16x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek4 stroužky
Sůl
Máslo2 lžíce
Cibule2 ks
Kmín
Rozmarýn2 snítky
Mrkev2 ks
Pstruh500 g
Olivový olej
Paprika zelená1 ks
Provensálské koření
Postup přípravy
Na přípravu receptu budeme potřebovat většího pstruha o váze 40 - 50 dkg, délky asi 36 cm. V případě menších ryb je nutné volit přiměřené množství dalších surovin. Připravíme si také alobal na pečení.
Mrkev a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli přepůlíme a nakrájíme na proužky, stejně tak i papriku.
Pstruha zbavíme šupin a prosolíme a prokmínujeme.
Na větší plát alobalu (volíme podle velikosti ryby tak, aby šla i se zeleninou dobře zabalit) nalijeme trochu olivového oleje. Přidáme ¾ nakrájené mrkve, cibule, papriky. Nezapomeneme na česnek a rozmarýn. Na zeleninu položíme pstruha a posypeme ho zbývající zeleninou.
Polijeme trochu olivovým olejem a přidáme kousky másla. Obsah zabalíme do alobalu, kraje dobře utěsníme. Pokud je třeba, přidáme další vrstvu alobalu a znovu kraje dobře utáhneme.
Zabaleného pstruha se zeleninou v alobalu přendáme do hlubšího pekáčku, je možné použít i hloboký plech na pečení. Vložíme do trouby a pečeme max. 45 minut při teplotě 180 0C. Lze použít pečení na horký vzduch.
Po vyndání z trouby necháme pstruha se zeleninou mírně odpočinout (asi 2 minuty). Opatrně rozděláme alobal a pokrm servírujeme na talíř. Zeleninu, odebereme pstruha a přelijeme vzniklou vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou k pstruhovi pečenému v alobalu se zeleninou jsou vařené brambory.