Perníková roláda s náplní z medu, mandlí, sušených švestek, dýně a rozinek. Osvědčený starý recept, který určitě stojí za vyzkoušení.
Hodnocení
4.7
/ 5 (220x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Vejce4 ks
Med4 lžíce
Cukr moučka250 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 600 g
Jedlá soda1 lžíce
Perníkové koření1 balíček
Podle potřeby
Rum
Máslo na vymazání formy
Náplň
Rozinky2 lžíce
Med6 lžic
Sušené švestky250 g
Mandle (loupané)50 g
Dýňový kompot200 g
Postup přípravy
Nejprve si připravíme náplň. Mandle a sušené švestky nasekáme na nudličky. Dýňový kompot scedíme a nakrájíme na kousky. Rozinky vložíme na chvíli do rumu. Do rozehřátého medu vmícháme mandle, sušené švestky, dýni, rozinky a vše promícháme, prohřejeme a necháme vychladnout.
Prosejeme si hladkou mouku a cukr moučka, přidáme vanilkový cukr, vejce, rozpuštěný med, jedlou sodu, perníkové koření a zpracujeme těsto, které rozválíme na 1 cm silný plát. Potřeme ho náplní, stočíme do rolády a vložíme do máslem vymazané chlebíčkové formy.
Perníkovou roládu pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Prababiččin plněný perník po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník.
Je mi líto,ale mám celý život obyčejnou plynovou troubu bez možnosti nastavit teplotu.Pravdou je fakt,že při pečení přidávám dolů do trouby kastrůlek s vodou,ale tato informace Vám nepomůže.Co se týče mé prababičky i babičky obě pekly v troubě,která byla součástí kamen na tuhá paliva ( první v kachlových,druhá v obyčejném sporáku.Tam si také teplotu nemohly nařídit).Každá trouba peče jinak.Chleba peče má kamarádka v elektrické troubě o 20 min kratší dobu než já.
jets
Re: Re: Tak nevim, kde je chyba...
No ono je to všechno trochu jinak. Rozdíl je v troubě plyn/elektrika, takže Vám to může na 220°C fungovat, ale v elektrice byla tato teplota naopak příliš vysoká (i když bych čekal spíš opačný efekt). Svědčí o tom nedopečený vnitřek a přepečený venek, čemuž neprospělo ani rychlejší chladnutí, měl jsem to nechat "dojít" v zavřené troubě. Nakonec se ale povedl druhý pokus, a to, když jsme nedopečené části oddělili a dali upéct znovu, tentokrát do zapékací misky a právě na nižší teplotu 150°C. Nakonec z toho byl takový velký mufin ;-) . Je škoda, že když recept má 140 skvělých hodnocení, že se nikdo nepodělí o zkušenost a třeba foto....
veraricna
Re: Tak nevim, kde je chyba...
Teplota byla nízká.Peču ve vyhřáté troubě tak na 220´ C ,trochu méně než na chleba pak teplotu stáhnu.Peču v obyčejné plynové troubě kde si teplotu nemohu nastavit.
Honza
Tak nevim, kde je chyba...
Zdravím přátelé, po předchozím úspěšném pokusu s rychlou tvarohovou buchtou jsme se s dětmi pustili do trošku náročnějšího receptu. Vše se dařilo, dokonce i vyválet těsto, ale problém nastal v troubě. Protože teplota nebyla nikde napsaná, zvolil jsem cca 170°C, když začal být perník zvrchu dozlatova, radši jsem ubral na cca 150°C. Po 45 minutách zvenku vypadal krásně, ale uvnitř nedopečeno. Podle píchnutí špejlí se přitom zdálo vše OK. V čem může být chyba?