Recept na jedinečnou francouzsko-kanadskou specialitu.
Hodnocení
3.6
/ 5 (18x)
Doba přípravy
20 min
Ingredience
Ostatní
Sůl
Mozzarella250 g
Hovězí vývar350 ml
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Pomfrity
Postup přípravy
Na poutine můžeme použít jakýkoliv sýr, který není moc kořeněný jako mozzarella, feta nebo plesnivý sýr, ale sýr musí být rozpustný v teple. Pravý poutine je dělaný z curds (sýrové žmolky) vzniklé při výrobě sýru, obyčejně k dostání jenom v oblastech, kde se sýry vyrábí.
Začneme vařit hovězí vývar. Když je asi čtvrtina vývaru vyvařena, vývar přelijeme přes jemně nakouskovaný sýr, zamícháme a po 3 minutách osolíme a opepříme. Vše přelijeme přes upečené pomfrity.
Poutine podáváme horké!
Vyslovujeme "putýn" a jsou to vlastně sýrové žmolky na pomfritech (french fries) - brambůrkách.
Jak již bylo řečeno poutine se dělá z cheese curds a to je druhotný produkt při výrobě sýrů, zejména cheddaru, musí se zpracovat do 24 hodin, takže žádný jiný sýr, který běžné mají v supermarketech na to není vhodný. Ostatně každý si to může udělat podle svého, ale určitě se nemůže očekávat ta opravdová chuť.
Tereza
Ovčí sýr
Poučila jsem se u kamaráda z Kanady po Skype a ten tvrdí, že si vozí ze Slovenska ovčí neuzený sýr, že s ním je poutine aspoň poživatelné. Totéž na Seznamu uvádí jedna veselá žena pod názvem Pravé kanadské poutine
Berec
Komentář k receptu Poutine
Na poutine se dávájí jedině cheese curds, žádný cheddar, žádná mozzarella! Pokud je neseženete tak si to nemá smysl vařit jelikož právě cheese curds, neboli squeeky cheese je v tom receptu úplně nejdůležitější. A je to mléčný sýr, můžete si ho uvařit doma pokud máte sous vide, ale pozor! curds mají správnou texturu pouze 24 hodin! Takže pokud je nespotřebujete včas, už to zase není ono.