Bilharacos, volně přeloženo jako sladké dýňové koblížky nebo knedlíky. Tento recept patří mezi speciality portugalské kuchyně, především v blížícím se čase vánočním.
Hodnocení
5.0
/ 5 (1x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Těsto
Cukr10 dkg
Sůl1 špetka
Vejce3 ks
Pomeranč1/2 ks
Ořechy10 dkg
Dýně1 ks
Hladká mouka 30 dkg
Portské víno1 lžíce
Na obalení
Cukr moučka15 dkg
Skořice mletá5 dkg
Podle potřeby
Olej na smažení1/2 l
Postup přípravy
Dýni oloupeme a zbavíme jader, až nám zůstane jen čistá, sytě oranžová dužnina, kterou nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka.
Uvařenou dýni osušíme a rozmačkáme, nejlépe přes síto, abychom dosáhli opravdu jemné konzistence těsta. Necháme delší dobu odkapat, abychom z dýně dostali co nejvíc vody.
Dýni smícháme s vejci, cukrem, moukou, špetkou soli, vymačkanou šťávou z pomeranče a nastrouhanou pomerančovou kůrou, přidáme portské víno a nasekané nebo mleté ořechy.
Vše dobře promícháme a necháme trochu odpočinout.
Do těsta je možné přidat kypřící prášek pro větší nadýchanost těsta, ale není to nezbytně nutné.
Poté z těsta lžící tvoříme menší kuličky či bochánky, které vkládáme do vyšší vrstvy vroucího oleje a smažíme dozlatova.
Dýňové knedlíčky bilharacos vyndáme a pokládáme opatrně na ubrousek, aby z koblížků vyteklo co nejvíce tuku.
Na závěr ještě horké bilharacos obalujeme v cukru smíchaném se skořicí.
Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos podáváme na svátečním stole spolu se sklenkou portského vína.