Recept na pórkovou polévku, jejíž chuť obohatí brambory a smetana.
Hodnocení
2.5
/ 5 (8x)
Chutnalo
2x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Tymián
Mletý bílý pepř
Ostatní
Máslo2 lžíce
Brambory4 ks
Smetana1/2 šálku
Pórek3 ks
Hladká mouka 1 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve dáme vařit brambory ve slupce. Až jsou brambory měkké, vodu slijeme a brambory necháme vychladnout.
Z pórku odstraníme kořínky a zelené části listů. Poté pórek důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájený pórek a na mírném ohni dusíme doměkka.
Zatímco se pórek dusí, oloupeme vychladlé brambory a poté je nakrájíme na větší kostky.
Změklý pórek zaprášíme hladkou moukou a směs necháme zpěnit. Opatrně zředíme vroucí vodou a důkladně promícháme. Přidáme nakrájené brambory, tymián, pepř, sůl a krátce povaříme.
Hotovou polévku rozmixujeme, nalijeme zpět do hrnce a přidáme smetanu. Pár minut povaříme a podáváme.
My zelené části neodstraňujeme, pórek nedusíme- jen osmahneme s máslem, a kromě vody přidáváme i mléko. Já to dělám asi 1:1. Pochopitelně ji ještě zahušťujeme. Polévka je pak smetanová a lahodná. Dochucuje se dle potřeby, Doporučuji osmažené kousky chleba- tedy, mě to tak alespoň chutná. Přiznávám, že ji děláme docela často- dost jsem si ji oblíbila a je opravdu jednoduchá.
PS: Mixér je podle mě naprosto zbytečný. Pórek vypustí šťávu a lépe polévka vypadá s jeho kousky. Čistě osobní názor.
Bubu
Pórková polévka
Jednoduše - jíška /máslo, hladká mouka/, zalít vývarem nebo vodou-přidat masox a vegetu dle chuti/, přivést do varu, přidat nakrájené na kostky brambory, když jsou skoro hotové přidat na kolečka nakrájený pórek, pepř, dle chuti sůl..
Dsobrou chuť.