Velmi zajímavý polský recept plný vepřového masa a zelí.
Hodnocení
2.9
/ 5 (1613x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Majoránka
Cibule1 ks
Sádlo40 g
Salám200 g
Bobkový list
Bílé víno1/2 sklenky
Bílé zelí400 g
Vepřové maso500 g
Mletá sladká paprika
Mletý černý pepř
Kysané zelí400 g
Uzený bok100 g
Postup přípravy
Osolené vepřové maso dusíme na sádle zpěněné cibulce téměř doměkka.
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, osolíme, podlijeme trochou vody a vaříme bez pokličky do poloměkka. Odděleně uvaříme téměř doměkka kysané zelí.
Hlávkové a kysané zelí přidáme k masu, zalijeme vínem, přidáme na kostičky nakrájený a rozškvařený bůček, na kostky nakrájený salám a promícháme.
Bigos můžeme také zahustit světlou sádlovou jíškou. Hotový pokrm osolíme, okořeníme a na mírném ohni podusíme.
Polský Bigos podáváme s přílohou podle chuti.
Ja dělam bigos polsky na dva spusoby.
1.indegrience stejne ale k vepř.masu přidam houby,
2: misto jub a vepř.masa dam uzene a klobasu.
Vyzkoušejte je opravdu dobry.
starouš
Re: bigos
právě se na něho chystám, recept mám od polských přátel z Jastřembia a zásadní rozdíl vidím ne v integr., ale v postupu. Zelí hlávkové a kysané v poměru 1:1 dáme společně dusit a ostatní integrience každou zvlášť opečeme, odusíme na sádle postupně je vkládáme do hrnce se zelím. Nesmí chybět ani rajský protlak a třeba i sušené hříby
Barča
Souhlasím
Bigos dělám velmi podobně - suroviny souhĺasí, jen postup je trochu jiný. Dám péct kousky vepř. masa na cibulku, pak přidám salám a na kosty uzené a do toho přidám jak nakrájené hlávkové zelí , tak i zelí kysané (musí se ochutnat, aby nebylo moc kyselé, jinak propláchnout), okořením -celý pepř, bob.list, nové koř. a ještě opepřím mletým pepřem. Peču poměrně dlouho, až je zelí dohněda.Pečený bigos má lepší chuť.
Jinak díky za recept