V dostatečném množství vody uvaříme uzené kosti. Ideální je papiňák, ve kterém se kosti dají vařit hodinu.
Po uvaření kosti vyjmeme a obereme.
Vodu z kostí necháme jako základ na polévku.
Mrkev oškrábeme, nakrájíme na půlkolečka a osmahneme krátce na másle. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky.
Do dostatku vody dáme vařit kroupy (asi 0,5 l hrnek krup na 2 - 3 hrnky vody) a osolíme. Při varu zmírníme plamen a občas promícháme. Kroupy vaříme 15 - 20 minut.
Obrané maso vložíme do vývaru, dosolíme podle toho, jak je vývar slaný. Přidáme pepř, nové koření, mrkev, brambory a nakonec kroupy.
Vše vaříme do změknutí brambor. Množství vody upravíme podle toho, kolik a jak hustou polévku chceme.
Polévku z uzených kostí s kroupami podáváme samotnou.
Když přidáme přímo do talíře s polévkou trochu mléka, bude chuť polévky z uzených kostí jemnější.
Komentář k receptu Polévka z uzených kostí s kroupami
při vaření kostí přidávám nelopanou umytou cibuli.osmažím mrkev,celer,petržel a pak přidám další zeleninu.uvařenou cibuli nasekám na jemno a přidám do polevky.